Dichtbij huis en de natuur

Hoe kan het toch dat kinderen nog steeds denken dat de bramen in de doosjes in de winkel daar ook vandaan komen? Hoe kan het dat zij niet weten dat deze bramen in de natuur voorkomen en deze daar ook geplukt kunnen worden?

Als klein meisje deed ik dit al, samen met mijn opa en oma. Zij lieten mij zien waar groente en fruit vandaan kwam. Net zoals ik dit nu aan mijn eigen kinderen doorgeef. Toch zie ik op veel scholen waar ik kom dat kinderen vaak niet meer weten waar ons eten vandaan komt. Groente, fruit, granen, vlees. Het meeste (schokkende) antwoord dat ik krijg wanneer ik als openingsvraag stel: 'Waar komt ... vandaan?' 

'Uit de supermarkt mevrouw, daar komt toch alles vandaan wat wij nodig hebben?'

Ik vind dat schokkend, verdrietig en teleurstellend. Juist dichtbij de natuur vind je zoveel moois, lekkers en bijzonders. 


Als moeder van vier kinderen en oprichter van Foodies & Family weet ik als geen ander hoe belangrijk goede voeding is. Niet alleen voor de groei en gezondheid van onze kinderen, maar ook voor hun energie, concentratie en zelfs hun humeur. In ons gezin proberen we daarom zoveel mogelijk te kiezen voor voeding die dichtbij de natuur staat.

In een tijd waarin alles snel, kant-en-klaar en bewerkt lijkt te zijn, voelt het bijna als een kleine daad van verzet om terug te grijpen naar de basis: pure producten, direct uit de grond, zonder onnodige toevoegingen. Ik geloof dat ons lichaam, en zeker dat van opgroeiende kinderen,  floreert op wat de natuur zelf te bieden heeft. Eten zoals het bedoeld is.

Lokaal, eerlijk en met liefde geteeld

Gelukkig hoeven we daarvoor niet ver te zoeken. Samen met mijn gezin woon ik op de grens van Den Haag, net niet aan de kant van Monster. 😅  En eerlijk is eerlijk: ik voel me toch echt meer een Westlander en ik denk dat het te maken heeft met de gastvrijheid, gedag zeggen wanneer je langs loop, even een praatje maken, maar zeer zeker ook de seizoenen en het vakmanschap van mensen die weten wat goed voedsel is.

Ik haal onze boodschappen het liefst bij lokale initiatieven zoals Boeregoed en Framblij. Bij Boeregoed koop ik groente, fruit en andere producten rechtstreeks van de boer. Vers, onbewerkt en zonder omweg. Framblij is een plek waar je zelf je fruit kunt plukken met de kinderen, en waar je ziet en voelt waar je eten vandaan komt. Dat zijn momenten waarop ik besef hoe waardevol het is om onze kinderen te laten opgroeien met respect voor voedsel. Niet uit een plastic bakje uit de supermarkt, maar met modder aan je schoenen en een trosje druiven in je hand.



Bewuste keuzes maken

Laten wij meteen even de cliché van 'ik ben altijd zo bewust bezig de kop in drukken. 😉 Natuurlijk lukt het niet altijd om alles lokaal of puur te kopen. Ik ben ook gewoon een moeder met een druk gezin. Maar juist door bewuste keuzes te maken waar het wél kan, geef ik het goede voorbeeld. Ik probeer hierin vooruit te plannen, zodat ik bijna altijd, deze keuzes wel bewust kan maken. Ik leer mijn kinderen waar voedsel vandaan komt, wat seizoensgroenten zijn en waarom een appel uit de buurt vaak lekkerder is dan eentje die weken heeft liggen reizen.

Voeding is voor mij niet alleen brandstof. Het is verbinding. Met elkaar, met de natuur en met de mensen die het met liefde voor ons verbouwen.

Wil jij ook bewuster eten en je kinderen laten zien waar hun eten vandaan komt? Ga dan eens langs bij een lokale boerderijwinkel, pluktuin of voedselinitiatief in jouw buurt. En ben je net als ik uit het Westland of omgeving? Dan kan ik Boeregoed en Framblij van harte aanraden. Je proeft het verschil echt waar!



Heb jij een tip voor leuke lokale plekken in Nederland? Altijd opzoek, dus let me know!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Burgerschapsonderwijs en maatschappelijke thema’s: zo geef je kinderen een stem in de samenleving

Week van de Mentale Gezondheid (2-7 juni). Tijd voor een echt gesprek